Nieuw artikel Waste Food Hospitality editie september

Artikel Waste Food Hospitality Artikel Waste Food Hospitality
26 september 2014

Sinds enkele maanden pupliceert The FoodProfessor artikels met betrekking tot Waste In de rubriek ‘Waste scan’ van Food Hospitality. Hierin geeft The FoodProfessor inzicht in voedselverspilling in de zorg. Onder het motto ‘zien wat anderen zien, maar doen wat anderen niet doen’ brengt The FoodProfessor Waste bij mens en organisatie onder de aandacht.

Editie september: Waste, hoe staat het ervoor in de keuken?

In de vorige editie spraken wij over het feit dat de leverancier cruciaal is wanneer het gaat om voeding en daarbij mogelijk ontstane Waste. In deze editie willen we ingaan op de rol van keuken ten aanzien van Waste.

Wij zijn in de afgelopen jaren in veel verschillende keukens van diverse zorginstellingen geweest. Van traditioneel tot ontkoppeld koken tot volledige inkoop en de diversiteiten daar tussenin. Als er dan over het begrip Waste gesproken wordt, speelt de keuken een belangrijke rol hierin. Wij hebben geconstateerd dat iedere keuken een andere mate van Waste ten opzichte van de totale Waste binnen een organisatie met zich mee brengt. Waar hebben we het dan over?

Soort keuken

Waste %

Flexibiliteit

Keuzevrijheid bewoner, patiënt of cliënt

Traditioneel

20 – 30 %

-

-

Ontkoppeld

10 – 20 %

+/-

+/-

Inkoop totaal

5 – 10 %

+

+

 

Bovenstaande wil niet zeggen dat een concept op basis van inkoop beter is dan een concept op basis van traditioneel. Het zal altijd gaan om een concept dat bij de betreffende organisatie past, dus maatwerk. Echter zal er wel voor gezorgd moeten worden, dat een concept van A tot Z klopt.

De keuken speelt daarin altijd een zeer cruciale en centrale rol binnen de zorgorganisaties. De keuken is tenslotte het startpunt van goede voeding en tevens ook het eindpunt van de voedingsorganisatie en daarmee de functionaris en ambassadeur binnen het voedingsconcept. De keuken kan sturen op één van de punten onderdeel van de voedingsconcept, Waste en zo nog meer aspecten binnen de voedingsorganisatie. 

Meer weten over Waste? Volg ons in de aankomende edities van Food Hospitality en op onze website. 


Powered by JS Network Solutions